DÖVME SİLDİRME

Dövme Sildirme İşlemi ile İstenmeyen Dövmelere Son

Dövme yapma geleneği MÖ 2000’lerde Antik Mısır toplumuna kadar uzanıyor. Avrupa dillerinde dövme anlamına gelen tattoo sözcüğü Tahiti dilindeki tautau kelimesinden geliyor. Günümüzde oldukça popüler olan dövme yaptırma konusunda birçok ülke yasal düzenlemeler getirerek dövme işiyle uğraşanlar için lisansı zorunlu tutuyor. Böylece AIDS gibi kan yoluyla bulaşan çeşitli hastalıkların da önüne geçilmiş oluyor.

DÖVME SİLDİRME

 Öte yandan, dövme ve kalıcı makyaj yaptırdıktan sonra pişman olanların sayısı her geçen gün artıyor. İyi düşünülmeden ani bir kararla yaptırılan kalıcı dövmelerden kurtulmak için özel tasarlanmış Q-switch Nd:YAG lazerler kullanılıyor. Lazerle dövme sildirme işleminin etkisi dövmenin boyutuna, renk yoğunluğu, boyanın cinsine ve kişinin cilt tipi ile dövmenin ne kadar süredir cilt üzerinde olduğuna göre değişiyor. 


Lazerle dövme sildirme işlemi nedir?

Dövme ciltta kalıcı bir işlemdir. Herhangi bir nedenle kişi dövmesinin artık vücudunda görmek istemediğinde dövme silme uygulaması modern yöntemlerle yapılabilmektedir.

Q-switch Nd:YAG lazerle dövme (tattoo) silme, kalıcı makyaj ve leke tedavisi yapılabilmektedir. Bu işlem dövmede kullanılan renk pigmentlerini odaklayarak yok eden bir teknolojidir. Epey incelikli olan bu işlem sırasında lazer, pigmenti görüp yok etmekte, dokuya olabildiğince az zarar vermektedir. Uzun ve zahmetli bir süreci kapsayan lazerle dövme sildirme işleminde her zaman yüzde yüz sonuç da elde edilemeyebilir. Bunun için önce dövme yaptırma kararı verilirken çok iyi düşünülmeli, gelecekte yaşanması muhtemel pişmanlıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

Lazerle dövme sildirme nasıl yapılır?

İşlemden önce dövme ve cilt analizi yapılmalıdır. Dövme silme ve leke tedavisi için tasarlanmış lazerler, ışını derinin epidermis tabakasın göndererek, dermis ve derialtındaki dövmeye renk veren bileşikler tarafından emilmekte ve kimyasal maddeyi parçalayarak ortadan kaldırmaktadır. Lazerin dalga boyu; dövmenin boyutuna, yoğunluğuna ve rengine göre ayarlanmaktadır.

  • Lazerle yapılan atışlarda boya pigmentleri dokulara zarar vermeden yapılmaktadır.
  • Cilt altındaki siyah boyalar lazer tarafından daha iyi algılandığı için daha etkin sonuç elde edilirken, açık renkli boyalar için aynı şey geçerli değildir.
  • Çok renkli boyalar kullanılmış dövmelerde farklı dalga boyutları kullanılmaktadır.

Lazerle dövme sildirme işleminde hangi lazerler kullanılıyor

  • Koyu mavi, lacivert ve siyah renklerin yoğun olduğu dövmeleri silmede Q- Switched Nd:YAG 1064 nm.
  • Kırmızı rengin yoğun olduğu dövmeleri sildirmede kırmızı rengi en iyi Q-Switched 532 nm  Nd:YAG lazer silebilir. Ancak koyu tenlilerde bu lazer renge çok duyarlı olduğu için olası yan etkilere dikkat edilmelidir. Bazen lekelenme olabilmektedir.
  • Yeşil renkli dövmelerde Q-Switched Ruby (694 nm) ve Q-S witched Alexandirite (755 nm) kullanılır. Bu tür lazerler koyu tenlilere uygulanırken dikkatli olunmalıdır, lekelenme sonucu ortaya çıkabilir.

Lazerle dövme sildirme işlemi kaç seans sürer?

Dövmenin silinmesinde bazı bazı çevresel ve bünyesel faktörler söz konusudur. Dövmenin vücudun hangi bölgesinde bulunduğu önemlidir. Özellikle ayak ve el parmak uçlarında bulunan dövmeleri silmek için daha fazla seans gerekmektedir. Vücudun daha büyük alanlarındaki dövmeler için ise daha etkili bir işlem yapılarak silinmektedir. Dövmenin rengi, dövmede kullanılan boyanın miktarı ve cinsi nedeniyle silme işleminin süresi değişmektedir. Dövme silme seansı yaklaşık 1,5 – 2 aylık aralarla gerçekleşir. Seans sayısı kişiye ve dövmenin yapısına göre değişmektedir.

Lazerle dövme sildirme sonrasında iz kalır mı?

Her dövme silme seansı sonrasında dövmenin renginde yaklaşık % 20 oranında açılma olacaktır. Çok renkli ve fosforlu renklerin kullanıldığı dövmelerde silme işlemi daha uzun olabilmektedir.


Arabic AR English EN Turkish TR